Masło shea w kosmetyce. Dlaczego używamy go w naszych produktach? 0

Hej Wielbiciele naturalnej pielęgnacji!

 

Dziś uraczymy Was wiedzą na temat masła shea, które znajdziecie między innymi w naszej pomadce do ust Czekolada & Kokos

 

 

Zanim dowiedzieliśmy się czym jest masło shea (nazywane też karite), był on znany jedynie mieszkańcom Afryki zachodniej. Od Senegalu przez Sudan aż do Ugandy, mieszkańcy używali go głównie do gotowania, podobnie jak my smalcu czy masła. Masło shea dodawało smaku potrawom, wzmacniało smak i poprawiało strawność potraw. Było dobrze znane takim plemionom jak Bambara, Fulani, Hausa czy Mandingo.

Masło shea jest pozyskiwane z owoców afrykańskiego drzewa Masłosza Parka. Osiąga on wysokość od 15 do 25 m i żyje 300 lat. Owoce przypominają duże jagody i są bogate w nienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe. W produktach kosmetycznych masło shea znajdziecie pod nazwą Butyrospermum parkii.

 

Drzewo Masłosza Parka dla plemion jest świętym drzewem. Zbieranie owoców poprzedza afrykański rytuał Begu. Podczas biesiady spożywa się danie z pierwszych owoców drzewa z dodatkiem brązowej fasoli. Składana jest także ofiara z koguta. Wypełnienie rytuału ma zapewnić obfity plon. Owoce zbierają głównie kobiety, ale dopuszczani są do tego bardzo młodzi mężczyźni ze względu na wysokość drzew po których trzeba się wspinać, aby zebrać owoce. Kobiety zajmują się także pielęgnowaniem drzewa i otrzymywaniem masła shea. Jest to ciężki proces ponieważ ugniatają one ręcznie orzechy na białą masę.

Jakie właściwości posiada masło shea i dlaczego jest składnikiem naszej pomadki?

 

 

Masło karite w swoim składzie zawiera duże ilości nienasyconego kwasu oleinowego i nasyconego stearynowego. Proporcje tych dwóch kwasów tłuszczowych są odpowiedzialne za konsystencję masła. Jest on w temperaturze pokojowej ciałem stałym, ale łatwo topi się podczas kontaktu ze skórą. Bardzo dobrze nawilża skórę, uelastycznia i chroni przed utratą wody. W maśle shea znajdują się witaminy A i E. Zapobiegają one starzeniu się się skóry, a witamina F rozluźnia mięśnie. Dodatkowo masło shea ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Jest on też naturalnym filtrem UV, ale o bardzo niskim współczynniku SPF, który wynosi ok. 5. Może nie sprawdzi się jako samodzielny produkt do ochrony przeciw słońcu, ale świetny będzie po opalaniu. Odpowiednio ukoi skórę i nawilży. Nie spowoduje podrażnień ponieważ w swoim składzie nie zawiera niebezpiecznych związków. Dobrze sprawdzi się do pielęgnacji dziecięcej skóry.

 

W naszej pomadce czekolada&kokos, masło shea  zapewni ochronę przeciw słońcu i pomoże suchym ustom.

 

Masło shea to naturalne dobro dla naszej skóry. Dlatego chcemy podzielić się z Wami naszą wiedzą i wykorzystujemy te wspaniałe właściwości masła w naszych produktach. :-)

 

 

***

Wpadnij na nasze social media: 

www.facebook.com/mirakosmetyki

www.instagram.com/mirakosmetyki 

 

Kupuj nasze produkty: 

krem ze śluzem ślimaka dla kobiet https://mirakosmetyki.pl/pl/p/Krem-ze-sluzem-slimaka-dla-kobiet/40

krem ze śluzem ślimaka dla mężczyzn https://mirakosmetyki.pl/pl/p/Krem-ze-sluzem-slimaka-dla-mezczyzn/41

serum witaminowe do twarzy https://mirakosmetyki.pl/pl/p/Serum-witaminowe-do-twarzy/37

pomadka do ust makadamia https://mirakosmetyki.pl/pl/p/Pomadka-pielegnacyjno-odzywcza-do-ust-Makadamia/38

pomadka do ust czekolada & kokos https://mirakosmetyki.pl/pl/p/Pomadka-pielegnacyjno-ochronna-do-ust-Czekolada-i-Kokos/39

zestaw pielęgnacyjny https://mirakosmetyki.pl/pl/p/Zestaw-do-pielegnacji-twarzy-IDEALNY-NA-PREZENT/42

 

Wszystkie nasze produkty są również dostępne w naszym sklepie na allegro: https://allegro.pl/uzytkownik/mirakosmetyki 

 

Możesz kupić też w sklepie naturalna medycyna: 

https://www.sklep-naturalna-medycyna.com.pl/wyszukiwanie-zaawansowane?orderby=position&orderway=desc&search_query=mira&submit_search= 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl